Κλασική μουσική και αϋπνία

 

Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η κλασική μουσική έχει θετικό αντίκτυπο στον ύπνο εξαιτίας της επιρροής της πάνω στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα- το σύστημα που είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την ξεκούραση και την πέψη του οργανισμού. Εδώ και αιώνες οι κλασικοί συνθέτες εξασκήθηκαν στο να μεταδίδουν συναισθήματα στο ακροατήριό τους. Για παράδειγμα ο Σοπέν θεωρείται ως ο «ποιητής του πιάνο» εξαιτίας της ρομαντικής φινέτσας και του εκλεπτυσμένου συναισθήματος που μεταδίδει, πράγμα που τον καθιστά κατάλληλο για όσους πάσχουν από αϋπνία. Ο Σοπέν έπασχε και ο ίδιος από αϋπνία και παραπονιόταν ότι «ενώ οι παρτιτούρες μου κοιμούνται, εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ».

 


 Οι περίφημες «Νυχτωδίες» του-αποκαλούμενες έτσι εξαιτίας της επίκλησής τους προς τη νύχτα-, αποτελούν νωθρές μελωδικές συνθέσεις και είναι προάγγελμα του ύπνου. Άλλες συνθέσεις που έχουν την ίδια χρήση είναι το “Gymnopédies” του Erik Satie ή το “Clair de Lune” του Claude Debussy ή τα κονσέρτα για βιολί του Bach. Πράγματι, κάθε αργή μουσική με 60-80 μπιτ το λεπτό μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε. 

Μαζί με άλλες ευφωνικές δομές, τα ατμοσφαιρικά ηχητικά τοπία και οι ηχογραφημένοι ήχοι της φύσης μπορούν να αποτελέσουν φάρμακο για όσους πάσχουν από αυπνία ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τον ύπνο. Ένα παράδειγμα είναι η μόδα του συστήματος ΑΑΜΑ (Αυτόνομη Αισθητηριακή Μεσημβρινή Απόκριση) (ΣτΜ: απόδοση από το αγγλικό ASMR: Autonomous Sensory Meridian Response), που χρησιμοποιεί κάποιους ήχους οι οποίοι δημιουργούν ένα βαθμό ευφορίας και βοηθούν με τον ύπνο. 

Οι υπνωτικοί ήχοι και η μουσική που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να μειώσει το ρυθμό της αναπνοής καθώς και των καρδιακών παλμών- πράγμα το οποίο μιμείται τη διαδικασία που ακολουθεί το σώμα όταν πέφτει για ύπνο. Επομένως, μια τέτοια μικρή ρουτίνα πριν τον ύπνο στέλνει σήματα στο σώμα να ξεκινήσει τη διαδικασία του ύπνου. Η συνεισφορά της μουσικής έγκειται στο γεγονός ότι βοηθάει στη χαλάρωση πριν τον ύπνο. 

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας ενώ κοιμόμαστε (ή ενώ προσπαθούμε να κοιμηθούμε), το μήνυμα ότι ο ύπνος λειτουργεί σαν καταλύτης στην ψυχοσωματική μας υγεία, ηχεί καθαρά. 

Σ’ αυτό το σύγχρονο κόσμο βυθισμένο στη βιασύνη και το άγχος, αναδύεται η ανάγκη να ακούσουμε τους βιολογικούς μας ρυθμούς, τη μουσική υφή του  σώματος μας και να συνδεθούμε με το ρυθμό της νύχτας.

Σχόλια